E 250

2
Dva z toch výstražných symboly rizika dusitanu sodného podľa GHS

Ľudia si s obľubou pochutnávajú na rôznych druhoch klobás, párkov, slanín, šuniek, salám, paštét a množstve ďalších údenín, či mäsových konzerv. Rovnako aj na produktoch, v ktorých tvoria predošlé výrobky jednu z viacerých surovín. Medzi také produkty patria napr. šunkové bagety, šaláty (vlašský, parížsky), mrazená pizza (salámová, prosciutto), tavené syry s príchuťou šunky či veľkonočný aspik.  Toto je vzorka potravín, v ktorých môžete nájsť „čarovnú“ prísadu E250 alias. dusitan sodný.

Dusitan sodný je anorganická soľ bielej, alebo mierne nažltlej farby. Vyrába sa synteticky, napríklad rozkladom dusičnanu sodného.   Podľa Globálneho harmonizovaného systému klasifikácie a označovania chemikálií (GHS), čo je systém Organizácie Spojených národov na identifikáciu nebezpečných chemikálií a na informovanie používateľov o týchto nebezpečenstvách prostredníctvom symbolov a viet na štítkoch obalov a prostredníctvom bezpečnostných listov, je dusitan sodný označovaný ako toxická, oxidujúca a pre životné prostredie nebezpečná látka.

Dusitan sodný – E250 (Zdroj foto: http://www.smokedust.co.uk)

Na základe fyzikálno-chemických vlastností je klasifikovaný ako R8 –  Pri kontakte s horľavým materiálom môže spôsobiť požiar.
Na základe toxikologických vlastností  je klasifikovaný ako R25 – Jedovatý po požití.
Na základe účinkov na životné prostredie je klasifikovaný ako R50 – Veľmi jedovatý pre vodné organizmy.

Podľa údajov z bezpečnostných listov výrobcov, je stredná smrteľná dávka LD50 (t.j. dávka, ktorá spôsobila úhyn 50% testovaných jedincov do 24 hodín) pri orálnom podávaní potkanom na úrovni 85 mg/kg (pre porovnanie, kyanid draselný má hodnotu LD50 6,8 mg/kg). Výrobcovia taktiež prostredníctvom bezpečnostných listov pripúšťajú aj pravdepodobnosť karcinogenity.

Dusitany môžu totiž v prítomnosti aminokyselín po vystavení vysokým teplotám prekonvertovať na tzv. nitrozamíny. A väčšina z nitorzamínov sa považuje za potenciálne karcinogény.

Spracované mäsové výrobky obsahujú veľké množstvo bielkovín (zdroj aminokyselín) a po pridaní dusitanu sodného a následnom vystavení vysokým teplotám vzniká perfektné prostredie pre tvorbu nitrozamínov.

Nič z toho však doposiaľ nezabránilo tomu, aby sa táto chemikália pridávala do množstva potravín, ktoré ľudia denne konzumujú. Používa sa totiž ako stabilizátor farby (udržuje krvavo červenú farbu) a konzervant, ktorý predlžuje životnosť výrobkov.

Výrobcovia argumentujú, že dusitany je veľmi ťažké nahradiť, nakoľko neexistuje iná látka, ktorá by mala podobné vlastnosti a zároveň neovplyvnila požadovanú chuť výrobku. A používajú ich predsa v neškodných a nesmrteľných množstvách.


Pravda je však taká, že dusitany nahrádzať ani netreba a stačí ich prestať používať, resp. prestať podporovať tých, čo potraviny s dusitanom sodným predávajú. A aj to je jeden z dôvodov, prečo je súčasťou nášho portálu aj sekcia RÍNOK.

Veľa ľudí si myslí, že jediná možnosť na nakupovanie potravín (naviac dokázateľne pochybnej kvality), resp. ďalších produktov, sú v dnešnej dobre prakticky už iba hypermarkety a obchody nadnárodných spoločností. No nie je to tak.

Rínok je zastarávajúce slovo, ktoré sa používalo na označenie námestia, na ktorom sa obyčajne konal trh.

Na našom Rínku, ktorý bude plniť funkciu virtuálneho celoslovenského trhoviska, sa budeme snažiť s pomocou našich čitateľov zhromažďovať informácie týkajúce sa poctivých slovenských pestovateľov, chovateľov, či remeselníkov pôsobiacich po celom území SR a určite aj vo vašom okolí.

Zároveň budú môcť všetci návštevníci Rínku nielen posielať tipy na nový „stánok“ na Rínku, ale budú môcť aj pri jednotlivých pestovateľoch chovateľoch aj remeselníkoch napísať svoju skúsenosť s nimi, ohodnotiť ich činnosť, pochváliť, či skritizovať.

Ak ste spokojný zákazník a chceli by ste sa o svojho overeného dodávateľa podeliť s ostatnými, resp. ak ste pestovateľ, chovateľ, či remeselník a chceli by ste si “rozložiť stánok” na našom Rínku, stačí keď odošlete požadované údaje pomocou tlačidla „pridať“.

Priestor, ktorý vám na našich stránkach poskytneme nebude nikdy žiadnou formou ani pod žiadnou zámienkou spoplatnený. Je to priestor pre všetkých ľudí, ktorí si chcú pomáhať navzájom. V rozumnej miere budeme dokonca ochotný na našich stránkach zverejňovať aj vaše prípadné novinky. Kvalitu zverejnených ponúk budú stanovovať zákazníci prostredníctvom svojich hodnotení a reakcií.

Ak sa vám myšlienka Rínku páči, ale ešte nemáte skúsenosť s nikým, koho by ste chceli na Rínok pridať, môžete jej pomôcť napríklad aj zdieľaním na sociálnych sieťach. Ďakujeme.

NAVŠTÍVIŤ RÍNOK

DISKUSIA K ČLÁNKU

2 Komentárov k článku "E 250"

Upozorniť ma na
avatar
Zoradiť podľa:   najnovšie | najstaršie | najpopulárnejšie
kovboj2000
Nezareg.
Tuna polopravd a lží!!!!! Smrteľná dávka dusitanu sodného alebo draselného je ako píšete 85 mg/kg, teda pre jednoduchosť počítam že 100 kilový clovek by musel zjesť 8500mg = 8,5gramu dusitanu. V státech Evropské unie, povoluje nařízení Komise Evropské unie č. 1129/2011 maximální obsah přidaného dusitanu sodného (E250) nebo dusitanu draselného (E249) 150 mg na kilogram masného výrobku. Aby se zabránilo předávkování, dusitan se do masných výrobků přidává výhradně jako součást dusitanových solí. Dusitanová solící směs obsahuje v průměru 0,3–0,6 % dusitanů, zbytek tvoří kuchyňská sůl. Konzumace masných výrobků z hlediska obsahu dusitanů je tedy bezpečná a není třeba se jí… Zobraziť viac >>