POUŽÍVANIE ANTIBIOTÍK V ŽIVOČÍŠNEJ VÝROBE PRUDKO STÚPA

0
Ilustračné foto (Foto: Camilo Rueda López/flickr CC BY-ND 2.0)

Podľa novej štúdie zverejnenej v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences spôsobuje celosvetovo rastúci dopyt po mäse významný nárast používania antimikrobiálnych liekov pri produkcii bravčového, hydinového a hovädzieho mäsa.

Antimikrobiálne látky sa v živočíšnej výrobe používajú za účelom udržanie zdravia (zvieratá totiž bývajú chované v stiesnených a špinavých podmienkach, kde sa ľahko šíria choroby) a produktivity (pomáhajú vykŕmiť zvieratá vyšším tempom).

Tieto praktiky však prispievajú k šíreniu patogénov rezistentných voči liekom ako u hospodárskych zvierat, tak aj u človeka a predstavujú významné ohrozenie verejného zdravia.

Celková spotreba antibiotík v chove hospodárskych zvierat v roku 2010 bola odhadnutá na 63 151 ton. Vedci taktiež predpokladajú, že do roku 2030 sa celková spotreba zvýši o 67%, na viac ako 105 000 ton, pričom v Brazílii, Rusku, Indii, Číne a Južnej Afrike sa takmer zdvojnásobí.

Tento nárast bude pravdepodobne ťahaný rastom spotrebiteľského dopytu po živočíšnych produktoch v krajinách so strednými príjmami a prechodom na veľkokapacitné farmy, kde sú antimikrobiálne látky používané bežne.

Ako pre  The Huffington Post uviedol autor štúdie, epidemiológ Princetonskej univerzity Thomas Van Boeckel „ľudia sú stále bohatší a chcú jesť viac mäsa,“ a ako ďalej dodal „antibiotiká pomáhajú zabezpečiť veľa mäsa pre ľudí, ktorí si to môžu dovoliť.“

Vedci odhadujú, že priemerná globálna ročná spotreba antimikrobiálnych látok na kilogram predstavovala 45 mg⋅kg-1 pre hovädzí dobytok, 148 mg⋅kg-1 pre kurčatá a 172 mg⋅kg-1 pre ošípané.



V prípade, že mäso a mäsové výrobky nenakupujete v supermarketoch, ale ste spokojný zákazník slovenského chovateľa a chceli by ste sa o svojho overeného dodávateľa podeliť s ostatnými, resp. ak ste chovateľ a chceli by ste sa zadarmo zviditeľniť, stačí keď odošlete požadované údaje pomocou tlačidla PRIDAŤ prostredníctvom našej sekcie RÍNOK. To isté platí aj v prípade pestovateľov a remeselníkov, resp. ich spokojných zákazníkov.

DISKUSIA K ČLÁNKU

Buďte prvý kometnujúci!

Upozorniť ma na
avatar
wpDiscuz