SLOVENSKO MÁ V SYSTÉME „POLITIKA KVALITY EÚ“ ZAPÍSANÝCH 17 NÁZVOV VÝROBKOV

0

Politika kvality EÚ je filozofia rozvoja kvality originálnych, tradičných poľnohospodárskych výrobkov a potravín a podpory kultúrnych tradícií a regiónov, v ktorých sa tieto výrobky vyrábajú. Systém bol vytvorený ako odpoveď na narastajúce falšovanie výrobkov a zneužívanie tradičných názvov, ktoré stavali na dobrej povesti tradičných regionálnych výrobkov.

Európska únia v rámci Politiky kvality EÚ akceptuje, chráni, podporuje, registruje a kontroluje výrobky rozdelené do troch kategórií. Slovenská republika má v systéme „Politika kvality EÚ“ zapísaných iba 17 názvov výrobkov. V kategórii chránené zemepisné označenie má Slovenská republika zapísaných 9 názvov, v kategórii zaručená tradičná špecialita 7 názvov a jeden v kategórii chránené označenie pôvodu.

Systém EÚ zatiaľ obsahuje 1255 názvov, pričom posledným slovenským prírastkom do systému je Klenovský syrec.

Toto sú všetky doterajšie registrované slovenské poľnohospodárske výrobky a potraviny v spomínanom systéme Politika kvality EÚ, spolu s rokom ich zapísania a surovinami podieľajúcimi sa na zložení (informácie o zložení sú čerpané z oficiálnych žiadostí o zápis do registra):

Chránené označenie pôvodu (1 z celkových 585)
Foto: Ebedované z hotelovo.sk

Paprika Žitava/Žitavská paprika (2014)
Suroviny:  zmes odrôd papriky – Dvorská, Kolora, Kora Zel, Žitavská, Karkulka, Hodonínska sladká vzpriamená, Irokez, Rubin, Czárdás, Kármin, Szegedi 80 (všetky, alebo iba niektoré z nich).

Chránené zemepisné označenie (9 z celkových 621)
Foto: Embedované z tescoma.cz

Skalický trdelník (2007) Suroviny: na 1 kg pšeničnej múky, 5 – 8 vajec, droždie, mlieko, kryštálový cukor, soľ, muškátový orech, aróma, citrón, posekané vlašské orechy alebo mandle, alebo marhuľové jadrá, alebo ich zmes, bravčová masť, rastlinný olej, maslo, vanilkový cukor, mletý cukor.

Foto: embedované z Facebook.com/Farma.Baranek

Slovenská bryndza (2008)Suroviny: vyzretý ovčí hrudkový syr, alebo zmes ovčieho a kravského hrudkového syra (podiel ovčieho hrudkového syra je väčší ako 50 %), soľ.

Foto: Embedované z seniorportal.cz

Slovenská parenica (2008) Suroviny:  na výrobu sa používa čerstvo nadojené surové, neupravené ovčie mlieko,  alebo zmes čerstvého surového neupraveného ovčieho a čerstvého surového neupraveného kravského mlieka, s podielom ovčieho mlieka minimálne 50 %, soľ (max. 3%).

Slovenský oštiepok (2008)

Foto: embedované z baranek.sk

Suroviny: Základnou surovinou na výrobu Slovenského oštiepka je ovčie mlieko, alebo zmes ovčieho mlieka a kravského mlieka, alebo kravské mlieko s prídavkom kyslomliečnej kultúry, soľ.

Foto: Embedované zo zlacnene.sk

Tekovský salámový syr (2011) Suroviny: kravské pasterizované mlieko s prídavkom kyslomliečnej kultúry, soľ (max. 2,5 % hmot.)

Zázrivský korbáčik (2011)

Suroviny: hrudkový syr vyrobený z kravského surového, alebo z kravského pasterizovaného mlieka s prídavkom kyslomliečnej kultúry, jedlá soľ (max. 4,5 % hmot. pre neúdené a 5,5 % hmot. pre údené)

Oravský korbáčik (2011)Suroviny: hrudkový syr vyrobený z kravského surového, alebo z kravského pasterizovaného mlieka s prídavkom kyslomliečnej kultúry, jedlá soľ (max. 4,5 % hmot. pre neúdené a 5,5 % hmot. pre údené)

Zázrivské vojky (2014)
Suroviny: hrudkový syr vyrobený z kravského surového, alebo z kravského pasterizovaného mlieka s prídavkom kyslomliečnej kultúry, jedlá soľ (max. 5,5 % hmot. pre neúdené a 6,0 % hmot. pre údené).

Foto: Embedované z mpsr.sk

Klenovecký syrec (2015) Suroviny: surové ovčie mlieko, alebo kravské mlieko s pridaním mliečnych kultúr vyizolovaných zo surového ovčieho mlieka, soľ (max. 2,5% hmot.).

Zaručené tradičné špeciality (7 z celkových 49)
Foto: Embedované z nasdvor.sk

Ovčí hrudkový syr – salašnícky  (2010)Suroviny: Ovčie mlieko, syridlo (v množstve 40 ml syridla na 100 l mlieka – množstvo syridla stanoví výrobca podľa sily syridla, množstvo použitého syridla závisí aj od obdobia dojenia)

Foto: Embedované z cas.sk

Ovčí salašnícky údený syr (2010) Suroviny: Ovčie mlieko, syridlo (v množstve 40 ml syridla na 100 l mlieka – množstvo syridla stanoví výrobca podľa sily syridla, množstvo použitého syridla závisí aj od obdobia dojenia)

Foto: Embedované z fabuspredajne.sk

Lovecký salám/Lovecká saláma – spolu s ČR (2011)Suroviny: Na výrobu 100 kg hotového výrobku „Lovecký salám“ alebo „Lovecká saláma“ sa používa:
— Hovädzie mäso s obsahom tuku do 10 % 5,0 kg
— Bravčové mäso s obsahom tuku do 20 % 75,0 kg
— Bravčový výrez – bravčové mäso s obsahom tuku do 30 % 10,0 kg
— Bravčový výrez – bravčové mäso s obsahom tuku do 50 % 50,0 kg
— Bravčová slanina 20,0 kg
— Dusitanová soliaca zmes 3,4 kg
— Čierne korenie mleté 0,35 kg
— Cukor 0,30 kg
— Cesnak 0,08 kg
— Klinček mletý 0,04 kg
— Antioxidant E 315 alebo E 316 max. 0,05 kg
— Štartovacie kultúry —
— Obal – kolagénový

Foto: Embedované z fabuspredajne.sk

Liptovská saláma/Liptovský salám – spolu s ČR (2011)Suroviny: Na výrobu 100 kg hotového výrobku „Liptovská saláma“ alebo „Liptovský salám“ sa používa:
hovädzie mäso s obsahom tuku do 10 % 19,1 kg
hovädzie mäso s obsahom tuku do 30 % 6,7 kg
bravčové mäso s obsahom tuku do 10 % 19,0 kg
bravčový výrez s obsahom tuku do 50 % 23,3 kg
bravčová slanina 23,4 kg
pitná voda alebo ľad 16,0 kg
dusitanová soliaca zmes 2,0 kg
korenie čierne mleté 0,19 kg
muškátový orech mletý 0,02 kg
muškátový kvet 0,02 kg
zázvor mletý 0,02 kg
cesnak (vločky, koncentrát, prášok) 0,06 kg
polyfosfáty (E450 a E451) 0,30 kg
kyselina askorbová (E300) 0,05 kg
obaly – celulózové úditeľné črevá

Foto: Embedované z detest.cz

Špekáčky/Špekačky – spolu s ČR (2011)
Suroviny: Na výrobu 100 kg hotového výrobku „Špekáčky“ alebo „Špekačky“ sa používa:
— Hovädzie mäso s obsahom tuku do 30 % 38,5 kg
— Bravčové mäso s obsahom tuku do 50 % 17,5 kg
— Bravčová slanina 27,0 kg
— Voda (ľad) 23,0 kg
— Zemiakový škrob 2,5 kg
— Dusitanová soliaca zmes 2,0 kg
— Sladká paprika mletá (100 ASTA) 0,22 kg
— Čierne korenie mleté 0,16 kg
— Cesnak (vločky, koncentrát, prášok) 0,09 kg
— Muškátový orech mletý 0,03 kg
— Polyfosfáty E 450 a E 451 0,3 kg
— Kyselina askorbová E 300 0,05 kg
— Obaly – hovädzie krúžkové črevá alebo
bravčové tenké črevá
— Oddeľovanie – špagát.

Foto: Embedované z oznaceni.eu

Spišské párky – spolu s ČR (2011)Suroviny: Na výrobu 100 kg hotového výrobku „Spišské párky“ sa používa:
— hovädzie mäso s obsahom tuku max. 10 % 21,2 kg
— bravčové mäso s obsahom tuku max. 10 % 21,0 kg
— bravčové mäso s obsahom tuku max. 50 % 38,0 kg
— bravčové kože 12,0 kg
— pitná voda 21,0 kg
— dusitanová soliaca zmes (na solenie mäsa) 2,1 kg
— paprika mletá sladká (100 ASTA) 0,62 kg
— paprika mletá pálivá 0,62 kg
— polyfosfáty (E 450 a E 451) 0,30 kg
— kyselina askorbová (E 300) 0,05 kg
— obal baranie črevá.

Foto: Embedované z bageta.eu

Bratislavský rožok/Pressburger Kipfel/Pozsonyi kifli (2012)
Suroviny: Recept na výrobu 1 000 ks, 50 – 55 g výrobku:
Cesto
Jemná pšeničná múka 19,51 kg
Tuk 6,96 kg
Voda 4,87 kg
Droždie 0,97 kg
Cukor 1,95 kg
Soľ 0,16 kg
Sušené mlieko 0,39 kg
Vaječný obsah (do cesta) 0,98 kg
Spolu 35,8 kg cesta
Maková náplň
Mak mletý 10,50 kg
Cukor ( med) 7,35 kg
Strúhanka sladká 0,52 kg
Sušené mlieko 0,40 kg
30.9.2011 Úradný vestník Európskej únie C 286/25 SKVanilkový cukor 0,40 kg
Mletá škorica 0,04 kg
Citrónová kôra 0,10 kg
Hrozienka 0,52 kg
Voda 4,37 kg
Spolu 24,20 kg
Orechová náplň
Orechové jadrá mleté 10,50 kg
Cukor (med) 7,35 kg
Strúhanka sladká 0,52 kg
Sušené mlieko 0,40 kg
Vanilkový cukor 0,20 kg
Mletá škorica 0,14 kg
Kandizovaná pomaranč. kôra 0,20 kg
Hrozienka 0,52 kg
Voda 4,37 kg
Spolu 24,20 kg
Na natieranie povrchu: 30 kusov vajec na 1 000 ks výrobkov.


Ak ste spokojný zákazník slovenského pestovateľa, chovateľa, či remeselníka a chceli by ste sa o svojho overeného dodávateľa podeliť s ostatnými, resp. ak ste pestovateľ, chovateľ, či remeselník a chceli by ste sa zadarmo zviditeľniť, stačí keď odošlete požadované údaje pomocou tlačidla PRIDAŤ prostredníctvom našej sekcie RÍNOK.

DISKUSIA K ČLÁNKU

Buďte prvý kometnujúci!

Upozorniť ma na
avatar
wpDiscuz